WM Genel

IDE – ( Tümleşik Geliştirme Ortamı ) Nedir ?

IDE – ( Tümleşik Geliştirme Ortamı ) Nedir ?

IDE (Integrated Development Environment) (tümleşik geliştirme ortamı), bilgisayar programcılarının ve yazılım geliştiricilerinin en hızlı ve en rahat bir şekilde yazılım geliştirebilmesini amaçlayan, geliştirme sürecini organize edebilen birçok araç ile birlikte, geliştirme sürecinin verimli kullanılmasına katkıda bulunan araçların tamamını içerisinde barındıran bir yazılım türüdür.

IDE (Integrated Development Environment) (tümleşik geliştirme ortamı) yazılımları sayesinde bilgisayar programcıları ve yazılım geliştiriciler, debugging (hata ayıklama), versiyon kontrolü, kodlama hataları veya otomatik tamamlama gibi birçok özelliğe sahip olabilir, bu özellikleri kullanarak daha kolay ve hızlı biçimde istedikleri yazılımları geliştirebilir. IDE (Integrated Development Environment) (tümleşik geliştirme ortamı) kullanmak aynı zamanda üretkenliği de arttıran bir unsurdur. IDE’ler (Integrated Development Environment) (tümleşik geliştirme ortamları) sayesinde bilgisayar programcıları ve yazılım geliştiriciler, daha görsel bir ekran üzerinden çalışma şansına sahip olur ve çok daha az zaman harcayarak daha kaliteli ve kapsamlı çalışmalar ortaya çıkartmasına yardımcı olur.

IDE’ler (Integrated Development Environment) (tümleşik geliştirme ortamları) arasında karşılaştırma yapmak ne yazık ki tam olarak mümkün değildir ve bu kişisel bir seçim meselesidir. IDE (Integrated Development Environment) (tümleşik geliştirme ortamı) yazılımları, bilgisayar programcıları ve yazılım geliştiriciler için tasarlanmış olmasına karşın son karar kişinin kendisine aittir. Bilgisayar programcıları ve yazılım geliştiriciler kendilerine daha çok avantaj sunduğuna inandığı IDE’ye (Integrated Development Environment) (tümleşik geliştirme ortamı) yönelmelidir. Adobe Dreamweaver, Eclipse, NetBeans, Sublime Text, NotePad++, IntelliJ, PhpStorm, PhpDesigner, Zend Studio, Aptana, Microsoft Visual Studio, Android Studio, Code::Blocks, CodeLite, PyCharm vs. en çok tercih edilen ve en çok kullanılan IDE’ler (Integrated Development Environment) (tümleşik geliştirme ortamları) arasında yer almaktadır.

IDE (Integrated Development Environment) (tümleşik geliştirme ortamı) seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken bazı kriterleri ele alacak olursak;

  • Programlama diline göre sözdizimi renklendirmesi yapabilme özelliği ve maksimum programlama dilini alt yapısında bulundurulması.
  • Kodlama dosyalarının hiyerarşik olarak görülebilmesi amacıyla hazırlanmış gerçek zamanlı bir gösterge panosu özelliği.
  • Tümleşik bir derleyici ve yorumlayıcı özelliği. Kaynak kodları bu sayede IDE (Integrated Development Environment) (tümleşik geliştirme ortamı) üzerinde çalıştırılabilir olur.
  • Yazılımın derlenmesi, bağlanması, çalışmaya tümüyle hazır hale gelmesi ve daha birçok ek işi otomatik olarak yapabilmek amacıyla küçük inşa araçlarını barındırması.
  • Debugging (hata ayıklayıcı) özelliğini barındırması.
  • Programın arayüzü için çoklu dil desteği olması.
  • İşletim sistemlerine uygunluğu.
  • Yazılım ve programlama dillerinin güncellenmesine bağlı olarak yeni versiyon veya versiyonlarının üretilmesi.
  • Programın ücretlendirilmesi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu